Obvestilo o stavki

Spoštovani starši,

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah bomo 14. februarja letos sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, da bi izrazili nestrinjanje z neustreznim odnosom Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter nesprejemljivo nizkim vrednotenjem dela izobraževalk in izobraževalcev.

S stavko od vlade zahtevamo linearno zvišanje plač, ureditev napredovanj, dvig plač za razrednike in višji regres za najnižje plačane delavce.

Mednarodne in domače analize plač enoznačno ugotavljajo, da je vzgojno-izobraževalno delo vrednoteno slabše kot delo na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja, za katera je zahtevana enaka stopnja izobrazbe.

Ker Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim številnim pozivom, naj zaustavi in preobrne trend zniževanja sredstev za izobraževanje ter odpravi nesprejemljivo nižje vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenskega vlade do vzgoje in izobraževanja ter dosegli, da bi oblast uresničila naše upravičene zahteve, ki jim sicer javno pritrjuje ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič, v tem pa se ji je pridružil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Na OŠ Dobje se zavedamo izjemnega pomena vzgoje in izobraževanja za prihodnost naše družbe in se iskreno trudimo, da bi v mladih ohranjali radovednost po raziskovanju, veselje do usvajanja novih znanj in jim z dejavnostmi med in po pouku omogočali, da razvijajo svoje potenciale, ki se velikokrat ne dajo opredmetiti ali izmeriti v standardiziranih šolskih ocenah in tekmovalnih rezultatih. Zavedamo se tudi izzivov časa in sodobne družbe, ki mora iz bogatih korenin in dediščine, ki so nam jo zaupali, graditi svetlo, solidarno in ozaveščeno prihodnost in mlade pripravljati na konkretno življenje. Svoje mesto učitelji vidimo kot zelo pomembno, kot poklic v tistem izvornem pomenu te besede, kot poslanstvo, ki je vedno, ko se srečujemo z dobrimi sadovi našega dela, neprecenljivo. Zato te štiri zgoraj napisane stavkovne zahteve presegajo zgolj materialni položaj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Izražajo tudi našo skupno skrb za to, da kot družba kažemo vse manjše zavedanje o pomenu vzgoje, izobraževanja in znanja. Da imamo do učiteljskega poklica vse bolj moralno presihajoč, nedostojen in ponižujoče tehnokratski odnos.

Verjamemo, da nas naši učenci in starši podpirate, zato se vam v imenu celotnega kolektiva OŠ Dobje zahvaljujeva tudi za podporo pri sredini stavki. 14. 2. 2018 stavkajoči delavci ne bomo izvajali običajnih načrtovanih dejavnosti oziroma pouka in poučevanja, bomo pa poskrbeli za varnost učencev ves poslovalni čas šole (06.00-15.00). Šola bo odprta, vsi učitelji, ki se ne bodo udeležili shoda v Ljubljani, pa bodo opravljali nepedagoška dela v kabinetih in v zbornici. Izpadlo vzgojno-izobraževalno delo bomo nadomestili v pomladnih mesecih.
Še enkrat hvala za vašo podporo in razumevanje.

Lep pozdrav

Tina Zendzianowsky Čavš, sindikalna zaupnica

Suzana Plemenitaš, ravnateljica

Dobje pri Planini, februar 2018