23. APRIL – svetovni dan knjige, knjižnih pravic in založništva

Unesco je leta 1995 razglasil 23. april  za svetovni dan knjig in založništva kot spomin na Williama Shakespeara (avtorja Romea in Julije) in Miguela Cervantesa (avtorja Don Kihota). Oba sta namreč leta 1616 na ta dan umrla.

Svetovni dan knjige in njenih ustvarjalcev praznujemo tudi v Sloveniji. In ker je namenjen promociji, kako pomembno je branje za človeški razvoj,  je to praznik vseh, ki knjige obudijo k življenju – pisateljev, pesnikov, dramatikov, ilustratorjev, založnikov, knjigarn, knjižnic, še predvsem pa vas, dragi bralci.

Knjiga nas popelje k razumevanju in spoznavanju nas samih. Odkriva nam neizmerno bogastvo slovenskega jezika. Omogoča, da odkrivamo bogato kulturno dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki in na katero smo upravičeno lahko ponosni. Prav tako lahko v njej ubesedimo svoja čustva in misli ter jih delimo z drugimi. Uči nas spoštovati svoje lastne korenine in lastno kulturo, obenem pa lahko odkrivamo tudi lepote drugih kultur in drugih narodov.

Prav vas, dragi učenci, želim še posebej spodbuditi k branju, saj v knjigah najdemo veselje in priložnost za odkrivanje novih stvarnih in domišljijskih svetov.

Že Albert Einstein je izjavil, da če želimo, da bodo otroci pametni, jim naj beremo pravljice. In če želimo, da bodo še bolj pametni, jim moramo prebrati še več pravljic.

Ali ste vedeli, da:

  • obstajajo zgodbe starejše kot človeštvo;
  • da je največji dar, ki ga lahko podarimo nekomu, ki ga imamo radi, knjiga:
  • da je knjiga najmočnejše orožje;
  • da je knjiga vez med preteklostjo in sedanjostjo;
  • da je soba brez knjig podobna telesu brez duše.

Tone Pavček je dejal: »ČE NE BOMO BRALI, NAS BO POBRALO.«

Zato berite!

Lep praznik knjige vam želi vaša knjižničarka Stanka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja